skip to Main Content
050 4422 933 info@vainuvoima.fi

Hajuerottelu

Hajuaistin käyttö on koiralle luontaista toimintaa: hajuaisti on koiralle kuin näköaisti ihmiselle. On tärkeää antaa koiralle tehtäviä, jotka kuuluvat sen omaan maailmaan. Lajityypillisen käyttäytymisen toteuttaminen rauhoittaa koiraa. Samalla koiran hajuaisti harjaantuu ja ongelmanratkaisukyky kehittyy.

Kurssin tavoitteena on kouluttaa koiranohjaajalle perustiedot hajuerottelusta koulutusmenetelmänä.

Hajuerottelu voi olla koiran aktivointia ja hauska harrastus. Sitä voidaan myös hyödyntää monissa erilaisissa etsintätehtävissä, kuten sienestyksessä ja jäljestyksessä tai vaikka ilmaisemaan diabeetikon verensokerin vaihteluita.

Kurssilla jokainen koiranohjaaja valitsee ja hankkii itse omat harjoitushajut. Etsittävä haju voi olla mikä vain ohjaajan valitsema haju, esim. kantarelli, nose work koe -haju tai vaikkapa raha.

Purkkitreenit ovat hajuerottelun jatkokurssi koirille, jotka jo osaavat hajuerottelun perusteet purkkiradalla.

Ilmaisukurssi on hajuerottelun jatkokurssi koirille, jotka jo osaavat hajuerottelun perusteet. Hajutunnistusta harjoitelleen koiran tulee tuntea kohdehaju ja osata etsiä sitä. Tunnistusetsintää harjoitelleen koiran tulee osata ottaa lähtöhaju ja etsiä se.

Hajuerottelukurssi

 • Sopii kaikille koirille
 • Kurssi pidetään sisätiloissa
 • Kurssilla harjoitellaan yksi koira kerrallaan muiden odottaessa autoissa tai häkeissä
 • Koira oppii erottelemaan ja ilmaisemaan ohjaajan valitseman hajun
 • Kurssilla koira oppii etsimään ohjaajan valitsemaa hajua erilaisissa ympäristöissä

Purkkitreenit

Kurssilla tehdään purkkirataharjoittelua monipuolisesti kunkin koiran tasolle sopivasti: käytetään erilaisia häiriöhajuja, istutetaan kohdehaju erilaisiin pohjamateriaaleihin ja harjoitellaan tyhjän radan ilmaisua. Tunnistusetsintäkoirat harjoittelevat myös eri ikäisillä lähtö-, kohde- ja häiriöhajuilla.

 • Koulutus sopii koirille, jotka osaavat erotella kohdehajun purkkiradalla (Nose work 1 / Tunnistusetsintä 1 / Hajuerottelukurssi / Sienikoirakurssi)
 • Harjoitukset sopivat niille, jotka haluavat varmuutta purkkiradalla työskentelyyn tai uusia ideoita purkkirataharjoitteluun.
 • Harjoitukset pidetään Vainuvoiman lämpimässä koulutustilassa Raisiossa.

Ilmaisu

Kurssilla harjoitellaan kohdehajun ilmaisua koiran tasolle sopivasti: opetellaan ilmaisukäytös alusta alkaen tai treenataan varmuutta ja kestoa ilmaisuun. Tunnistusetsintäkoirat harjoittelevat esineilmaisua.

 • Koulutus sopii koirille, jotka osaavat erotella kohdehajun (Nose work 1 / Tunnistusetsintä 1 / Hajuerottelukurssi / Sienikoirakurssi)
 • Harjoitukset sopivat niille, jotka haluavat opettaa koiralleen ilmaisukäytöksen tai vahvistaa sitä.
 • Harjoitukset pidetään Vainuvoiman lämpimässä koulutustilassa Raisiossa.

 

Close search
Back To Top