skip to Main Content

Huikea hajumuisti – uhka vai mahdollisuus?

Koirilla on erinomainen hajumuisti. Se tarkoittaa, että ne muistavat asioita ja tilanteita hajun perusteella. Hajumuisti alkaa hyvin nuorena, jo sikiökaudella. Koira muistaa ja tunnistaa hajun perusteella myös ihmisiä ja toisia koiria. Siksi se saattaa ilahtua törmätessään sattumalta tutun ja mukavan ihmisen tai koiran jälkeen.

Hajumuisti toimii tiedostamattomasti. Sinne tallentuviin hajuihin liittyy aina jonkinlainen tunne klassisen ehdollistumisen kautta. Haju voi siis saada aikaan esimerkiksi innostuksen tai pelkoreaktion, jos koira yhdistää hajun johonkin mukavaan tai toisaalta ikävään tilanteeseen. Jos koira pelkää ilotulitteita, se saattaa ilmassa leijuvan hajun vuoksi olla peloissaan vielä pitkään paukahdusten loppumisen jälkeen.

Hajutyöskentelykoiran koulutuksessa hajumuistilla on tärkeä rooli hajusta riippumatta. Kun koiraa koulutetaan etsimään tiettyä hajua, sille halutaan luoda mukava mielleyhtymä hajun ja palkkion välillä. Koiran siis halutaan painavan etsittävän kohteen haju hajumuistiinsa ja saavan mielihyvää tuon hajun haistelusta. Koiraa palkitaan siitä, että se haistelee etsittävää hajua ja pysyttelee hajun luona. Kun mielleyhtymä hajun ja palkkion välille on syntynyt, koira ilahtuu hajun haistamisesta ja haluaa etsiä sitä. Se myös reagoi hajuun törmätessään siihen sattumalta.

Siinä missään tiettyyn hajuun, esimerkiksi kanttarelleihin, Nose Work -hajuihin tai huumausaineisiin, erikoistuvan koiran halutaan painavan haju hajumuistiinsa, tunnistusetsintäkoiran koulutuksessa tätä pyritään välttämään. Tunnistusetsintäkoiran kohde vaihtuu jatkuvasti: sille esitellään aina esimerkiksi sen ihmisen tai koiran haju, jonka jälkeä sen halutaan seuraavan. Jokaisessa tehtävässä koira saa uuden etsittävän hajun, ja sen on keskityttävä kulloiseenkin kohteeseen. Pitkäaikaiseen hajumuistiin tämän hajun ei haluta painuvan. Siksi tunnistusetsintäkoiran koulutuksessa on tärkeää, että kohdehaju vaihtuu jatkuvasti. Muuten koira saattaa helposti harhautua törmätessään hajuun, jonka kanssa on aiemmin harjoitellut paljon – josta se on siis saanut paljon palkkioita.

Kun koulutat hajutyöskentelykoiraa, keskity luomaan palkkioiden hajulla hyviä hajumuistoja. Jos koulutukseen ja sitä kautta etsittävään hajuun liittyy ristiriitaisia tunteita, koira ei työskentele luotettavasti. Hajumuisti on keskeinen työväline!

Close search

Ostoskori

Back To Top